gör din egen korv

Så här gör du din egen korv

Så här gör du egen korv.

Välj rätt kött

Till att börja med behöver du förstås ett kött att mala. Optimalt är att köttet består till ca 20% -30% av fett. Vill du använda griskött så går det bra med t.ex. fläskkarré. Men det går också bra att välja fläsksida.

Smaksättning av korven

Den ska sedan smaksättas med lite kryddor. Det kan t.ex. vara salt, fänkål, vin, tapoka, vitlök. timjan, lökpulver, ramslök, mejram, oregano, vitpeppar, rosmarin, senapsfrö, purjo, chipottel, citron, kanel, chiliflingor, salvia, muskot, kummin, cayennepeppar, svartpeppar, röd paprika, ingefära, paprika, franska kryddor eller sambalolek.

Utrustning för att göra egen korv

Sedan behöver du en köttkvarn. Köttkvarnen behöver ha ett korvhorn, eller korvtratt som den också kallas.

En elektrisk köttkvarn
Manuell köttkvarn

Du behöver även ha fjälster, alltså tarmar, att stoppa korvmassan i.

Förberedelser för korvstoppning

Köttet bör vara kallt eller fruset när det mals annars kommer köttsaften att pressas ut ur köttet. Köttkvarnen ska även frysas i minst tre timmar innan.

För att göra korv behöver man fjälster. Det köper man i mataffären. Ofta är de saltade. Det första du behöver göra är att blötlägga dem för att salta ur dem. (minst tre timmar) De måste också sköljas igenom. Det finns både lamm och grisfjälster att välja mellan. Skillnaden på dem är hur tjock korven blir. Grisfjälster ger en tjockare korv och lammfjälstren en smalare.

Så här gör du korven

Köttet mals en och eventuellt fler gånger. Den första för att det överhuvudtaget ska bli färs av den.

Gör små bitar av köttet och stoppa ner i köttkvarnen. Mal först köttet en gång. Du avgör själv hur grovmalen du vill färsen ska bli genom att använda olika skivor på köttkvarnen och genom att mala färsen flera gånger.

När färsen är lagom finmalen knådar du den tillsammans med kryddorna. Tillsätt vätskan (vatten, vin eller vilket du väljer).

Sedan är det dags att stoppa korven. Man stoppar korven genom att köra den genom köttkvarnen en gång till. Men den här gången har man satt på korvhornet istället för malningsskivorna. Det är en fördel att vara två när man stoppar korv, då kan en mala och den andra stoppa korven.

Så här ser korvhornen ut, men de brukar ingå när man köper sin köttkvarn.

På korvhornet man trär på fjälstret och kör färsen genom köttkvarnen igen. Mal ner lite kött så att du ser att det kommer ut i fjälstret. Sedan kan du knyta knuten i änden på fjälstret. På så sätt undviker du luftbubblor. Se också till att inte stoppa korven för hårt eftersom den kan spricka. Vill du göra prinskorvstorlek på korven är det också viktigt att den inte är för hårt stoppad eftersom det går åt fjälster för att knyta den sedan. Det är heller inte bra att fylla för lite, det ger en korv som blir ojämn i storleken.

Du börjar med att köra ut en enda lång korv som kanske blir flera meter lång. När den är fylld gör du mindre korvar av den. Det gör man genom att snurra korvarna i lagom längd.

När du ska binda korven börjar du med att jämna till smeten i korven, så att den blir jämtjock.

Korven förvaras sedan i kylskåp och klarar sig i ca tre dagar innan den tillagas. Sedan ska den frysas.

Tillagning av korven

Tillaga korven genom att grilla, steka eller koka den. Stek eller grilla korven till dan har en innertemperatur på ca 72 grader. Eftersom korven är rå är det viktigt att den blir väl genomstekt.

Vill du tillaga korven i ugn sätter du den på 150 grader och låter korvarna stekas ca 10 minuter på varje sida. Men tunna korvar går snabbare än tjocka.

Servera den gärna tillsammans med en kall öl och goda tillbehör.