varmkorvens historia

Varmkorvens historia

Vad kommer namnet ifrån?

Redan under medeltiden sägs det ha serverats varmkorv i Frankfurt. Under 1600-talet lär en tysk slaktare Johann Gergehehner ha tillverkat en korvs som han döpte till dachshund (det tyska ordet för tax). Därifrån sägs ordet hot dog ha kommit.

varmkorvens historia
varmkorvens historia

Varmkorven i världen

1871 slogs det första korvståndet upp i New York av den tyske immigrande Charles Feltman.

1904 Under världsutställningen i st. Louis, USA serverades varmkorv. Men det var innan korvbrödet hade kommit ut på marknaden. Så för att kunna hålla i korven fick man låna ett par handskar. Det blev ett så stort svinn på dessa handskar att man var tvungen att hitta en annan lösning. Så när brödet introducerades försvann handskarna.

Varmkorv en i Sverige

Under medeltiden blev korven ett vanligt livsmedel. De äldre korvarna var ofta okryddade och hade torkat eller syrat kött.

Under 1700-talet blev korven fattigmansmat eftersom korvtillverkarna inte var så nogräknade med vad de stoppade i korven. I recept från 1800-talet kunde man lästa att späcket i korven skulle vara härsket för att korven skulle få den rätta smaken. Korven ansågs vara nödproviant och förekom inte i finare kokböcker. Källa

1897 serverades varmkorven i Sverige för första gången. Det var under en Konst och industriutställningen på Djurgården i Stockholm. På den tiden kostade en korv med mos 20 öre.

I Fru Saxons kokbok från 1928 sägs att “Den som äter köttfärs eller korv är inte så nogräknad, vare sig i fråga om snygghet eller sin hälsa”. Källa

1942 Startas Sveriges Korvhandlares Riksförbund.

Länge såldes varmkorven av försäljare med en låda på magen. I lådan hade korvgubben plats för senap, korvtänger, pengar, handskar och servetter. När man lyssnar på Owe Thörnqvis låt Varmkorv boogie får man intrycket att varmkorvgubben inte längre får sälja sin varmkorv på Fyristorg pga att han inte betalar skatt. Men förbudet som kom 1972 hade hygieniska orsaker. Men efter det fick gubbar med en låda på magen inte längre fortsätta att sälja korv. Men försäljningen av varmkorv fortsatte i korvkiosker och gatukök som tidigare.

I en sociologisk undersökning från 1976 konstaterades att korv var betydligt vanligare mat i arbetarhem än i hem med akademiker. Källa

Först under slutet av 1900-talet började korvens rykte att upprättas. Det kom att bli en delikatess med nya spännande kryddningar.

I Sverige har vi två namnskyddade varmkorvar nämligen winerkorven och prinskorven. Dessa måste innehålla minst 40% kött och max 23% fett. Övriga korvsorter som varmkorv och grillkorv är det upp till tillverkaren vad de vill stoppa i.

Olika typer av korv

Det finns flera olika typer av varmkorv: grillkorv, winerkorv, kokkorv och rød pølse.

I gatuköken fick varmkorven många olika namn beroende på hur den serverades. Den kunde t.ex. serveras med mos ovanpå och kallades den för halv special. En hel special var två varmkorvar med mos ovanpå.

Det uppstod även många slanguttryck:

  • Slang med halka = Varmkorv med senap
  • Luffare = Korvbröd med mos utan korv
  • Slapp i papp = Kokt korv i papper
  • Bamse = Tjock korv
  • Vurre = Korv på Stockholmska
  • Grillvurre = Grillkorv
  • Körv = Korv
  • Dubbel vurre = Två korvar
  • Rabbarballe med svängdörr = Korv med bröd