Vad är varmkorv


Varmkorven är en smak korv 10-20 cm lång. Den servas antingen kokt eller grillad. Vanligtvis serveras den i korvbröd med ketchup och senap. Ibland har man även bostongurka, rostad lök eller gurkmajonäs.

varmkorv i bröd
varmkorv i bröd

Det engelska ordet för varmkorv är hot dog. Det finns även en fransk variant french hot dog. Där varmkorven är nedtryckt i ett hål i mitten på ett baugettliknande bröd.

I Sverige säljs varmkorven både i livsmedelsbutiker, korvkiosker och gatukök. Det säljs även korv på större varuhus som Ikea och alla har ju hört talas om “Biltema körv”.

Emulsionskorvar & färskkorvar

De korvar vi köper i butiken idag: falukorv, frukostkorv, prinskorv, wienerkorvar, chorizo osv kallas för emulsionskorvar. De innebär att de har värmebehandlats efter att de tillverkats. De är alltså redan tillagade när vi köper dem i affären. Allt du behöver göra med dem är att värma den innan du äter.

Det finns också färskkorv, som inte är tillagad. Utan måste genomstekas innan man äter den.

Olika korvsorter

Wienerkorv är en speciell typ av varmkorv som är namnskyddad. Det är en smal korv som huvudsakligen består av grisfläsk. Slaktaren Johann Georg Lahner som utvecklade sitt korvrecept och döpte korven till Frankfurter, efter på staden Frankfurt, där han utbildat sig. Frankfuten spreds över världen, men gick under namnet Wienerwurst. Wienerkorven ska innehålla minst 40% kött och max 23% fett.

Chorizo är en varmrökt, kryddstark korv som huvudsakligen är gjord på fläskkött och smaksatt med olika kryddor, bl. a. paprika, vitlök och cayennopeppar. Paprikan gör att korven ofta är lite röd i färgen. Det finns även grön chorizo som är smaksatt med koriander, tomatillo, och grön chili. Chorizon är mångas favorit i korvhyllan och den passar bra att både grilla, steka och att använda i höstgrytan.

Falukorven är också en namnskyddad korv och det finns regler för vad den får innehålla. Den ska t.ex. innehålla minst 45% kött och max 23% fett. Här ingår även potatismjöl, vatten, salt och kryddor i receptet. Det kan t.ex. ingå muskot, ingefära och vitpeppar i kryddblandningen. Falukorven passar utmärkt att servera till kokt potatis, makaroner eller potatismos. Den smakar även utmärkt som ugnsstekt eller korvstroganoff.

Prinskorv är en kortare variant av wienerkorv.

Recent Content

link to Servering av varmkorv

Servering av varmkorv

Korv bör serveras med stil. Du behöver inte bara ha rätt tillbehör till korven, utan det är även viktigt med rätt uppläggning. Korvfat för uppläggning Servera korven på dessa eleganta korvftat. Korvatet är försett med två fack. I det lilla facket kan du till exempel servera räksalladen, surkålen eller vad du nu väljer att servera […]
link to Rökt korv

Rökt korv

Om du tillhör dem som tillverkar din egen korv kan det även vara värt att kosta på sig en rök för att kunna röka sin korv. Ta din matlagning till nya höjder med en elrök! Fördelen med att välja en elrök är att den inte ryker. Den kan alltså användas även inomhus. Att röka maten […]